Related papers
I. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültür ve Deve Güreşleri Sempozyumu
Özgür Gökdemir
View PDFchevron_right
Türk Kültüründe Deve Güreşleri
Mehmet Ertugrul, Prof Dr Orhan Yılmaz
Develer tarihte ulaşım, yük, binek, savaş, gıda ve spor amacı ile insanlığa hizmet etmiştir. Türklerde deve yetiştiriciliği 4.000 yıldan fazla olmalıdır çünkü bazı arkeolojik kanıtlar Türklerde deve güreşinin en azından 4.000 yıldan beri yapıldığını göstermektedir. Ancak 20. yüzyılda başlayan endüstrileşme ve modernleşme süreci içinde deve önemini kaybetmiş ve günümüzde sadece bir spor ve turizm malzemesi derecesine inmiştir. Bu nedenle deve populasyonu geçen süre içinde 1.000’ler seviyesine inmiştir. Develer genellikle Ege Bölgesi deve güreşleri amacı ile yetiştirilmektedir. Yılda 60-70 yerleşim yerinde deve güreşleri organize edilmektedir. Deve güreşleri Pazar günleri gerçekleştirilir ve sadece erkekler değil, kadın ve çocuklar tarafından da izlenir. Develerin ekipmanları, aksesuarları, süslemeler, bakıcıların ücretleri, şehirden şehre ulaşım giderleri ile konaklama ve yiyecek giderleri oldukça pahalı olmasına rağmen, deve sahipleri genellikle çok zengin insanlar olmayıp, orta veya dar gelire sahip insanlardır.Bu nedenlerden dolayı bu organizasyonların devam edebilmesi için devlet tarafından desteklenmelerine ihtiyaç vardır.
View PDFchevron_right
Somut Olmayan Kültürel Bi̇r Mi̇rasin Güncel Bi̇r Değerlendi̇rmesi̇: Anadolu Deveci̇li̇k Kültürü Ve Geleneksel Deve Güreşi̇ Şenli̇kleri̇
vedat CALISKAN
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi, 2013
View PDFchevron_right
Teke Yöresi’nde Deve Güreşi Kültürü
Prof Dr Orhan Yılmaz
Binlerce yıldır süregelen Türk Tarihi içinde deve son yüzyıla kadar çok önemli bir yer tutmuştur. Develer tarihte ulaşım, yük, binek, savaş, gıda ve spor amacı ile insanlığa hizmet etmiştir. Ancak 20. Yüzyılda başlayan endüsrileşme ve modernleşme süreci içinde deve önemini kaybetmiş ve günümüzde sadece bir spor ve turizm malzemesidir. Bu nedenle deve populasyonu geçen süre içinde 1.000’ler seviyesine inmiştir. Develer Teke Yöresi’nde genellikle deve güreşleri amacı ile yetiştirilmektedir. Antalya, Denizli ve Muğla İllerinde yılda 19 yerleşim yerinde deve güreşleri organize edilmektedir. Deve güreşleri Pazar günleri gerçekleştirilir ve sadece erkekler değil, kadın ve çocuklar tarafından da izlenir. Develerin ekipmanları, aksesuarları, süslemeler, bakıcıların ücretleri, şehirden şehire ulaşım giderleri ile konaklama ve yiyecek giderleri oldukça pahalı olmasına rağmen, deve sahipleri genellikle çok zengin insanlar olmayıp, orta veya dar gelire sahip insanlardır. Bu nedenlerden dolayı bu organizasyonların devam edebilmesi için devlet tarafından desteklenmelerine ihtiyaç vardır.
View PDFchevron_right
Gelenekten Moderne Anadolu'da Devecilik
Devrim Ertürk
Journal of Turkish Studies, 2018
View PDFchevron_right
(35) Selçuk ovasında Efes kültürünün gelişimine coğrafi çevrenin etkileri
İlhan Kayan
View PDFchevron_right
Selçuk Üni̇versi̇tesi̇ Sosyal Bi̇li̇mler Ensti̇tüsü Dergi̇si̇ Bi̇bli̇yografyasi (1-9)
Doğan Yörük
Selcuk Universitesi Sosyal …
View PDFchevron_right
Devecilik Kulturundeki Farklilasmalar Uzerine Sosyal Antropolojik Bir Analiz
Caner IŞIK
The culture of camelkeeping is a cultural phenomenon studied extensively due to its common social influnce and function as well as its strong roots in Turkish cultural world.When we analyze the historical evolution of the phenomen on from the past in to today, we observe that there have been several diferentiation patterns in the cullture of camelkeeping. Especially the culture of cameland camels, which have been a majör means in activities such as nutrition and transportation in Tuskish nomads known as “Yürük”, were exposed to a series of crucial differentiation patterns. In this context, theculture of camelkeeping has been exposed to a process of touristic objectification. Camel wrestling and the organization of camelwrestling competitions, which have a strong past in Turkish tradition, have been institutionalized; and cultural markers related to camelkeeping have been transformed into a form touristic object. In this paper, the main objective is to make assessments about the future of camelkeeping and the sustainability of the camel culture by delineating the role of camelkeeping in tourism industry and social life; with an emphasis on the function altiesin herited from the pasta bout the cultural phenomenon. Key Words: Camel, Culture of Camel, Differentiation, Anthropology. Devecilik kültürü, Türk kültür dünyasında köklü bir geçmişe, yaygın sosyal etki ve işleve sahip olmasıyla üzerinde birçok çalışma yapılmış bir kültürel olgudur.Söz konusu olgunun geçmişten günümüze tarihsel seyri işlendiğinde toplumsal değişmelere bağlı olarak devecilik kültüründe farklılaşmalar olduğu gözlenmektedir.Özellikle Yörük topluluklarında taşımacılık, beslenme gibi etkinliklerin temel aracı olan deve ve buna bağlı gelişen deve kültürü, modern zamanlarla birlikte temel farklılaşmalara tabi olmuştur.Bu bağlamda devecilik kültürü turistik bir nesneleşme sürecine tabi olmuştur.Kökü Türk geleneğinde olan hayvan dövüşleri ve bu dövüşlerin yapılması kurumsallaşmış, devecilikle ilgili kültürel gösterenler bir tür turistik nesneye dönüşmüştür.Çalışmamızda söz konusu kültürel durumun geçmişten gelen işlevsel bağları tespit edilip, günümüzdeki devecilik kültürünün turizm endüstrisi ve sosyal hayat içindeki yeri üzerinden belirlemeler yapılıp, devecilik kültürünün geleceği ve kültürün sürdürülebilirliği hakkında belirlemelerde bulunulacaktır. Anahtar Kelimeler: Deve, Devecilik Kültürü, Farklılaşma, Antropoloji.
View PDFchevron_right
Deve Güreşi- Etnospor Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Ansiklopedisi
Gökçe Emeç Yücesoy
View PDFchevron_right
Zootekni Bilimi Açısından Türkiye'de Deve Güreşleri (Camel Wrestling in Turkey in Perspective of Animal Science)
Prof Dr Orhan Yılmaz, Mehmet Ertugrul
Bu çalışmanın amacı deve güreşlerini zootekni bilimi açısından incelemektir. Binlerce yıllık Türk Tarihi boyunca develer Türklerin hayatında her zaman önemli olmuştur. Tarihte develer ulaşım, yük taşıma, binek, savaşma, beslenme ve gıda amaçlı olarak kullanılmışlardır. 20. yüzyıldaki gelişme ve modernleşmeden sonra develer önemini kaybetmiş ve sadece bir spor ve turizm aracı olmuştur. Bu nedenle deve popülasyonun sayısı 2003 yılında 808 başa inmiştir. Deve popülasyonun tamamına yakını Batı Anadolu’da deve güreşleri amacı ile kullanılmaktadır. Deve güreşi organizasyonları yılda 60-70 yerde gerçekleştirilmektedir. Güreşler Pazar günleri yapılır ve sadece erkekler tarafından değil, ayrıca bayanlar ve çocuklar tarafından da takip edilir. Deve güreşlerinin öğeleri deve, yayılım alanı, barınak, beslenmesi, sevk ve idaresi ve güreş organizasyonlarıdır. Güreş develeri çoğunlukla orta gelire sahip insanlar tarafından yetiştirilmektedir ve bu yüzden bu kişiler bu işi zorlukla sürdürmektedirler. İlave olarak deve güreşi organizasyonları fakir organizasyon komiteleri tarafından küçük yerleşim yerlerinde düzenlenmektedir. Bunlar sınırlı finansal kaynaklara sahiptir ve kaliteli bir deve güreşi organizasyonu düzenleme konusunda zorlanmaktadırlar. Bu nedenlerden dolayı devlet güreş devesi sahipleri ve deve güreşi derneklerinin her ikisi de desteklemeli ve bu geleneği yaşatmalıdır.
View PDFchevron_right