עודכן באוגוסט 2022
איזופלבוניםהן תרכובות אורגניות (תרכובות פחמן) הקשורות לפלבונואידים, קבוצה של נוגדי חמצון רבי עוצמה. המקור התזונתי העיקרי של איזופלבונים הן קטניות, במיוחד מסויה ומוצרים שמכילים סויה. איזופלבונים הם סוג של פיטואסטרוגנים — תרכובות צמחיות בעלות מאפיינים הורמונליים דמויי אסטרוגן — וגם נוגדי חמצון רבי עוצמה. הודגם שיש להם סגולות נוגדות דלקת ואנטי-בקטריאליות. מדענים מאמינים כי ייתכן שיש להם תפקיד גם במניעה של מחלות כרוניות שונות, כולל מחלות לב וירידה קוגניטיבית.
איזופלבונים יכולים לייצר השפעה אסטרוגנית או אנטי-אסטרוגנית, בהתאם לפעילות האסטרוגנית הקיימת. המשמעות היא הגברת פעילות האסטרוגן כאשר רמות האסטרוגן נמוכות, למשל בתקופת חדלון הווסת, ועמעום השפעת האסטרוגן כשרמתו גבוהה. מחקרים רפואיים בבני אדם הדגימו כי נשים בגיל חדלון הווסת שצורכות יותר מוצרי סויה ואיזופלבונים מסויה חוות פחות גלי חום ומדווחות על איכות חיים טובה יותר. גם בריאות העצם שלהן משתפרת, מה שעשוי לסייע במניעת אוסטאופורוזיס ושברים בעצמות. נוסף על כך, תזונה שעשירה בקטניות ובמאכלי סויה עשויה לתרום להפחתת הסיכון להתפתחות של מחלות שד כרוניות ומחלות לב וכלי דם.
קטניות הן המקור השכיח ביותר של איזופלבונים. בין המקורות של איזופלבונים:
- סויהופולי סויה
- חומוס
- שעועית(שעועית שחורה, שעועית מנומרת, שעועית ענק וכד')
- בוטנים
- אגוזים
מאמינים כי ישלאיזופלבוניםסגולות בריאותיות, כולל השפעה חיוביות על בעיות הבריאות הבאות.
איזופלבונים ובריאות העצם
ככל שאנחנו מזדקנים, צפיפות העצם שלנו יורדת. אמנם נשים סובלות מכך יותר מגברים, אבל גם נשים וגם גברים נמצאים בסיכון לאוסטאופורוזיס, מחלת עצמות ממנה לפי ההערכות סובלים כ-200 מיליון אנשים בכל רחבי העולם. מצב בשם אוסטיאופניה, בו העצמות נהיות דקות מהרגיל, קודם להתפתחות אוסטאופורוזיס. כאשר מתפתח אוסטאופורוזיס, העצמות מידלדלות עוד יותר ונהיות עוד יותר דקות ושבריריות. איזופלבונים מסויה עשויים להעניק הגנה מזה.
בשנת 2012 בוצעה סקירה שיטתית של מחקרים שנערכו בקרב נשים בגיל המעבר, והיא מצאה כי אצל נשים שנטלו איזופלבונים מסויה צפיפות העצם עלתה ב-54% ואילו ספיגת העצם ירדה ב-23%, בהשוואה לנשים שלא קיבלו תוספים עם איזופלבונים מסויה.
בשנת 2017 נערך מחקר שבדק את בריאות העצם בקרב 200 נשים בגיל המעבר. לאחר שישה חודשים החוקרים הגיעו למסקנה כי הייתה לשימוש באיזופלבונים מסויה השפעה חיובית על בריאות העצם, אשר דומה לזו של תרופות מרשם מסוימות. עם זאת, נצפתה במחקר עלייה ב-TSH (הורמון מגרה בלוטת התריס), וזו תופעה בלתי רצויה. למרבה המזל, ניתן לבצע בדיקת דם פשוטה כדי לוודא שאין תת-פעילות של בלוטת התריס.
לעומת זאת, מחקר משנת 2015 שנערך בקרב נשים שהחלימו מסרטן השד גילה כי צריכה של יותר מ-62 מ"ג ביום של איזופלבונים מסויה נקשרת לירידה בצפיפות העצם בזרוע, מקום בו ניתן למדוד את צפיפות העצם בקלות. עם זאת, מחקר זה הוא חריג.
לבסוף, מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition בדק את ההשפעה של איזופלבונים מתמצית תלתן אדום לצד חיידקים פרוביוטיים. השילוב הזה הביא לירידה באובדן עצם במשך שנה אחת, בהשוואה לפלצבו.
אם אתם נוטלים תרופות מרשם לטיפול בהידלדלות העצם, אל תפסיקו את נטילת התרופות בלי להתייעץ עם הרופא המטפל. איזופלבוניםעשויים להעניק יתרונות נוספים.
איזופלבונים ומחלות לב וכלי דם
מחלות לב הן גורם התמותה המוביל בארה"ב, באירופה ובאסיה. למרבה הצער, ככל שמדינות נוספות מאמצות את אורח החיים המערבי, במקום התזונה המסורתית של הבריאה יותר של האבות הקדמונים שלהם, השכיחות של מחלות הלב ותמותה בטרם עת מהתקפי לב תמשיך לעלות.
רק בארצות הברית לבדה, מחלות לב וכלי דם גורמות לכמעט מיליון מקרי מוות מיותרים בכל שנה. מספר האנשים שמתים ממחלות לב בכל רחבי העולם גבוה פי עשרה. יתר לחץ דם הוא אחד מגורמי הסיכון המובילים למחלות לב — יותר ממיליארד מתוך 7.6 מיליארד תושבי התבל סובלים מיתר לחץ דם. עישון, חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה גם מגבירים את הסיכון באופן משמעותי.
מחקר שנערך בשנת 2018 בדק את ההשפעה של איזופלבונים מסויה על הסיכון למחלות לב בקרב נשים בגיל המעבר. מאתיים נשים חולקו באופן אקראי לקבלת 15 גרם של חלבון סויה (עם 66 מ"ג של איזופלבונים) או 15 גרם של סויה ללא איזופלבונים. הנשים שהשתתפו במחקר קיבלו את התוסף בצורה של חטיף שנאכל בין ארוחות. המחקר נמשך שישה חודשים.
לאחר התקופה הזו נרשמה ירידה משמעותית בלחץ הדם ובמדדים מטבוליים אחרים (רמות נמוכות יותר של סוכר, אינסולין ותנגודת לאינסולין). החוקרים צפו ירידה של 27% בסיכון למחלת עורקים כליליים תוך 10 שנים, ירידה של 37% בסיכון להתקף לב וירידה של 24% בסיכון הכללי למחלות לב וכלי דם. נוסף על כך, לפי הערכתם צפויה ירידה של כ-24% בתמותה ממחלות לב וכלי דם.
איזופלבונים, חילוף חומרים, משקל הגוף וסוכר
השמנת יתר הופכת במהרה לבעיית בריאות כלל-עולמית. השמנת יתר מגבירה את הסיכון לסוכרת, וכתוצאה מכך גם לבעיות בריאות רבות נוספות, כולל מחלות לב וכליות. יש חשיבות לתזונה ולפעילות גופנית, וייתכן שגם איזופלבונים מסויה יכולים להועיל.
מחקר מטא-אנליזה שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Nutrition בדק את ההשפעה של תוספת איזופלבונים מסויה על נשים לאחר חדלון הווסת. המחקר הראה כי "תוספת של איזופלבונים מסויה עשויה להועיל לירידה במשקל הגוף ולאיזון רמות הגלוקוז והאינסולין בנסיוב הדם." מחקר משנת 2016 הראה כי איזופלבונים מסויה ובפרט גניסטאין עשויים לסייע בהורדת רמת הגלוקוז והאינסולין בצום.
אמנם המחקרים הללו הדגימו תועלת, אבל יש חשיבות רבה לקבלת החלטות חכמות בתזונה ובאורח החיים כדי לשמור על בריאות כללית טובה.
איזופלבונים ותסמיני חדלון הווסת
גלי חום הם תופעה שכיחה בתקופה שלפני ואחרי חדלון הווסת. לעתים קרובות גלי החום הפתאומיים האלה גורמים לאי-נוחות, והם נגרמים על-ידי תנודות ו/או שינויים מהירים ברמות ההורמון אסטרוגן. למרבה המזל, לא כל הנשים סובלים מהתופעה הזו. נשים שסובלות מהתסמינים האלה יכולות לחוות אותם במשך מספר שנים בלבד, ואילו אצל נשים אחרות התסמינים נמשכים יותר מעשור.
בגלל חששות מפני תופעות הלוואי של טיפול הורמונלי חלופי תרופתי, נשים רבות שוקלות חלופות טבעיות לטיפול בתסמיני גיל המעבר. אחת החלופות האלה הם איזופלבונים מסויה.
מחקר על איזופלבונים משנת 2013 שפורסם ב-Cochrane Review בחן 43 ניסויים אקראיים ומבוקרים, בהם השתתפו בסך הכול 4,364 נבדקות. החוקרים התרשמו מנוכחות של אפקט פלצבו משמעותי. הם הגיעו למסכנה כי באופן כללי אין עדות חד-משמעית ליעילותם של איזופלבונים. עם זאת, החוקרים כן העירו כי ארבעה ניסויים שלא נכללו בסקירה, כולל ניסוי בו הנבדקות קיבלו 30 מ"ג או יותר של גניסטאין —כן הדגימו תועלת של איזופלבונים למניעת גלי חום. על כן, אם את לוקחת תוסף עם איזופלבונים מסויה לטיפול בגלי חום ובהזעות לילה, יש לשקול נטילת תוסף שמכיל גניסטאין. שם המרכיב הזה צריך להופיע על תווית התוסף.
בשנת 2015 פורסם מחקר עם מטא-אנליזה וסקירה שיטתית של 15 ניסויים אקראיים ומבוקרים בהם השתתפו נשים בגילאים בין 49 ל-58 שנים. על סמך ממצאי המחקרים, החוקרים הגיעו למסכנה כי "נראה שפיטואסטרוגנים מפחיתים את התדירות של גלי חום אצל נשים בגיל המעבר, ללא תופעות לוואי משמעותיות."
מחקר שנערך בשנת 2015 השווה בין איזופלבונים מסויה לאסטרדיול, תרופת מרשם אותה רופאים רושמים לעתים קרובות. התוצאות הראו שנדרש זמן רב יותר כדי להשתלט ביעילות על תסמיני חדלון הווסת באמצעות איזופלבונים מסויה. בפרט, לאחר 13 שבועות היעילות של איזופלבוניםהגיעה למחצית מהיעילות הכוללת שלהם, כאשר נדרשו 48 שבועות כדי להגיע ל-80% מהיעילות הכוללת. לעומת זאת, ההשפעה של תרופת מרשם עם אסטרוגן באה לידי ביטוי לאחר שלושה שבועות. מומלץ להתייעץ עם רופא להתאמת האופציה הטובה ביותר לצרכים האישיים.
בשנת 2016 התפרסמה בכתב העת Journal of the American Medical Association (JAMA) סקירה של 62 מחקרים בהשתתפות 6,653 נשים. החוקרים גילו כי שימוש בפיטואסטרוגנים, כולל איזופלבונים, נקשר לירידה במספר האירועים של גלי חום ובצמצום התופעה של יובש בנרתיק, שני תסמינים נפוצים של גיל המעבר. עם זאת, לא היה הבדל מבחינת התדירות של הזעות לילה. הומלץ לערוך מחקרים נוספים.
לבסוף, ניסוי אקראי, מבוקר וכפול סמיות משנת 2017 שנערך במשך 12 שבועות מצא כי השילוב של איזופלבונים מתלתן אדום (במינון של >34 מ"ג/יום) יחד עם חיידקים פרוביוטייםהיה יעיל יותר מפלצבו בלבד לצמצום התופעה של גלי חום.
איזופלבונים ובריאות המוח
ככל שהאוכלוסייה מזדקנת, בעיות בריאות כמו ירידה קוגניטיבית, שיטיון ומחלות ניווניות אחרות של מערכת העצבים הופכות ליותר ויותר נפוצות בכל רחבי העולם. בעוד החוקרים מחפשים דרכים למנוע את הבעיות הללו ולטפל בהן, רבים נוטלים לעתים קרובות תוספים עם ויטמינים מקבוצת {LRM}Bועם כורכוםבמטרה למטב את בריאות המוח. ייתכן שגםאיזופלבוניםיכולים לתרום לשיפור בריאות המוח.
מחקר משנת 2017 שסקר 15 מחקרים על איזופלבונים הגיע למסקנה כי איזופלבונים מסויה "שיפרו את התפקוד הביצועי ואת תפקוד האזורים האחראים על זיכרון אצל קשישים עם תפקוד קוגניטיבי תקין במחצית מהמחקרים שנסקרו, כאשר עוצמת ההשפעה הייתה לרוב בינונית." יתר על כן, גם מחקר משנת 2018 גורס כי איזופלבונים עשויים להועיל לחולי אלצהיימר, הסיבה השכיחה ביותר לשיטיון.
חשוב לציין כי צריכת תזונה עם תכולת סוכר נמוכה שעשירה באגוזים ובזרעים, פעילות גופנית סדירה והימנעות מעישון גם חשובות לשמירה על בריאות מיטבית של המוח.
איזופלבונים ובריאות השד
מחקרים הראו כי בחברות ובתרבויות עם צריכה גבוהה יותר של איזופלבונים מסויה הסיכון להתפתחות של מחלות שד כרוניות הוא נמוך יותר. כיום מתקיימים מחקרים נוספים על מנת להעריך את הקשר הזה בצורה מעמיקה יותר. מחקרים אחרים גילו כי גניסטאין, אשר קיים באיזופלבונים מסויה, הוא מעכב רב-עוצמה של המסלולים המובילים למחלות שד כרוניות.
הערה: אסור לאישה להתעלם מהמלצות הרופא המטפל שלה בכל הקשור לטיפול במחלות כרוניות. מידע זה מיועד למטרות חינוכיות בלבד.
איזופלבונים ובריאות הקיבה והמעי
אחד מכל 20 אנשים בכל רחבי העולם נמצא בסיכון להתפתחות של סרטן המעי הגס, הסרטן השלישי הנפוץ ביותר בכל רחבי העולם. תזונה עתירת סיבים צמחיים יכולה לעזור למנוע סיבוכים במעי הגס, לצד ביצוע של בדיקות סקר שגרתיות על-ידי קולונוסקופיה לאחר גיל 50. לפעמים צריך להתחיל בדיקות סקר מוקדם יותר.
מחקר משנת 2008 הראה כי צריכה גבוהה איזופלבונים מסויה, מרק מיסו ומאכלי סויה לא מגינה מפני סרטן המעי הגס. עם זאת, מחקר משנת 2010 הדגים ירידה של 21% בסיכון לסרטן המעי הגס בקרב נשים עם צריכת סויה גבוהה בתזונה. מחקר זה לא הדגים ירידה כלשהי בסיכון לסרטן המעי הגס בקרב גברים.
לבסוף, מחקר משנת 2016 שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition הראה כי צריכה גבוהה של מאכלים עתירי סויה נקשרת לירידה קטנה בסיכון לסרטן הקיבה. אין עדויות לכך שאיזופלבוניםמסויה מועילים לחולים שכבר אובחנו עם סרטן המעי הגס או הקיבה. שוב, מידע זה מובא למטרות חינוכיות בלבד, ואינו מהווה המלצה לטיפול.
איזופלבונים ובריאות הערמונית
25% מהגברים בשנות ה-40 ועד 80% מהגברים מעל גיל 70 סובלים מתסמינים של ערמונית מוגדלת. בין התסמינים הללו תכיפות ודחיפות במתן שתן, קושי במתן שתן וטפטוף שתן איטי. גברים לבנים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר, ואילו אסייתים הם בסיכון הנמוך ביותר.
צריכת תזונה שעשירה בפירות ובירקות, אבל דלה בסוכר ובפחמימות פשוטות עוזרת לשמור על בריאות הערמונית. גם עודף משקל והשמנת יתר מגבירים את הסיכון להתפתחות של ערמונית מוגדלת.
מאמינים כי איזופלבוניםחוסמים את השפעת טסטוסטרון על גדילת הערמונית.
מחקר בבעלי חיים משנת 2009 שנערך בעכברושים הדגים כי איזופלבונים מסויה מעכבים הגדלת ערמונית. נוסף על כך, מחקר משנת 2012 הגיע למסקנה כי "מחקר פיילוט אקראי ומבוקר זה שנערך במשך 12 חודשים הדגים שיש לאיזופלבונים יתרון קל בלבד בהשוואה לפלצבו, כאשר מעבר לכך בשתי הקבוצות הודגמה השפעה חיובית מפתיעה."
לבסוף, מחקר משנת 2014 שפורסם בכתב העת Evidence Based Complementary and Alternative Medicine הראה כי תמצית פולי סויה שחורים שעשירה באיזופלבונים ובאנתוֹ-ציאנינים הביא לצמצום גודל הערמונית במודל של בעלי חיים, והיא עשויה להועיל לגברים עם הגדלת ערמונית שפירה.
היו לי גם מטופלים רבים שהפיקו תועלת מתרופות מרשם לטיפול בערמונית מוגדלת. באופן כללי, יש לתרופות הללו סבילות טובה ומעט תופעות לוואי. עם זאת, איזופלבוניםנשקלו עבור אלה המעוניינים להימנע מנטילת תרופות.
הפניות:
- Yu J, Bi X, Yu B, Chen D. Isoflavones: Anti-Inflammatory Benefit and Possible Caveats. Nutrients. 2016;8(6):361. Published 2016 Jun 10. doi:10.3390/nu8060361
- The pros and cons of plant estrogens for menopause. Bedell S, Nachtigall M, Naftolin F J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Jan; 139():225-36.
- Nutr Hosp. 2017 Oct 15;34(Suppl 4):36-40. doi: 10.20960/nh.1569.
- Anticancer Agents Med Chem. 2013 Oct;13(8):1178-87.
- F. Rincón-León, FUNCTIONAL FOODS, Editor(s): Benjamin Caballero, Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), Academic Press, 2003, Pages 2827-2832, ISBN 9780122270550, (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B012227055X013286)
- Osteoporosis Int. 2006 Dec;17(12):1726-33. Epub 2006 Sep 16.
- Asian Pac J Trop Med. 2012 Mar;5(3):243-8. doi: 10.1016/S1995-7645(12)60033-9.
- J Bone Miner Res. 2017 Jan;32(1):157-164. doi: 10.1002/jbmr.2927. Epub 2016 Sep 6.
- Baglia ML, Gu K, Zhang X, et al. Soy isoflavone intake and bone mineral density in breast cancer survivors. Cancer Causes Control. 2015;26(4):571–580. doi:10.1007/s10552-015-0534-3
- Am J Clin Nutr. 2017 Sep;106(3):909-920. doi: 10.3945/ajcn.117.153353. Epub 2017 Aug 2.
- Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018 Jul;28(7):691-697. doi: 10.1016/j.numecd.2018.03.007. Epub 2018 Apr 10.
- Nutrition. 2013 Jan;29(1):8-14. doi: 10.1016/j.nut.2012.03.019. Epub 2012 Aug 2.
- Mol Nutr Food Res. 2016 Jul;60(7):1602-14. doi: 10.1002/mnfr.201501024. Epub 2016 May 12.
- Cochrane Database Syst Rev. 2013 Dec 10;(12):CD001395. doi: 10.1002/14651858.CD001395.pub4.
- Chen MN, Lin CC, Liu CF. Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review. Climacteric. 2015;18(2):260–269. doi:10.3109/13697137.2014.966241
- JAMA. 2016 Jun 21;315(23):2554-63. doi: 10.1001/jama.2016.8012.
- Ann N Y Acad Sci. 2017 Sep;1403(1):150-163. doi: 10.1111/nyas.13459.
- Int J Mol Sci. 2015 May 13;16(5):10907-20. doi: 10.3390/ijms160510907.
- Varinska L, Gal P, Mojzisova G, Mirossay L, Mojzis J. Soy and breast cancer: focus on angiogenesis. Int J Mol Sci. 2015;16(5):11728–11749. Published 2015 May 22. doi:10.3390/ijms160511728
- Int J Oncol. 2004 Nov;25(5):1389-95.
- Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Aug;17(8):2128-35. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-08-0182.
- Eur J Nutr. 2016 Feb;55(1):63-73. doi: 10.1007/s00394-014-0824-7. Epub 2014 Dec 30.
- Am J Clin Nutr. 2009 Apr;89(4):1155-63. doi: 10.3945/ajcn.2008.27029. Epub 2009 Feb 11.
- BJU Int. 2014 May;113(5b):E119-30. doi: 10.1111/bju.12435.
- Zhang HY, Cui J, Zhang Y, Wang ZL, Chong T, Wang ZM. Isoflavones and Prostate Cancer: A Review of Some Critical Issues. Chin Med J (Engl). 2016;129(3):341–347. doi:10.4103/0366-6999.174488
- Wei Sheng Yan Jiu. 2009 Mar;38(2):172-4.
- J Altern Complement Med. 2012 Jan;18(1):54-60. doi: 10.1089/acm.2010.0077.
- Johnson A, Roberts L, Elkins G. Complementary and Alternative Medicine for Menopause. J Evid Based Integr Med. 2019;24:2515690X19829380. doi:10.1177/2515690X19829380
כתב ויתור: מרכז הבריאות הזה לא נועד לאבחן,,,